Hva skal du bli når du blir stor?

Jeg var ambisiøs som barn. Jeg drømte om å bli både advokat, skuespiller, kulturminister, programleder, utenlandskorrespondent og norsklærer. Og det ble ikke bedre med årene. Det virkelige problemet var at jeg fortsatt kunne tenke meg å bli alt dette da tiden var kommet for å sende inn min første søknad til samordna opptak.

«Bli økonom» var den klare oppfordringen fra de hjemme. «Da kan du gjøre hva du vil»..

Det var det siste jeg kunne tenke meg. I mine øyne satt økonomer bøyd over kalkulatoren innelåst på et kontor hele dagen. Videre innebærer økonomistudiet syssling med tall, likninger og grafer som både er konvekse og konkave.

Første skoledag kom og jeg ble immatrikulert ved Menighetsfakultetet i Oslo. Året etter på historisk- filosofisk fakultet ved Universitetet i Bergen. Etter to år med studier var jeg fortsatt like i tvil om hva jeg ville bli. Tiden med kulturstudier hadde ikke gitt meg noen god pekepinn på hva jeg ville bli eller kunne jobbe med når jeg ble stor. Et farlig fenomen ved enkelte fakulteter på universitetet.

Jeg krøp til korset, og den tredje høsten i min karriere som student begynte jeg på bachelor i økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Bergen. I løpet av det første halvåret befant jeg meg plutselig et sted midt imellom mattetimer, markedsføringscase og læren om organisasjoner, og jeg likte det! Kombinasjonen av det teoretiske og praktiske passet meg ypperlig, og sammenhengen mellom de forskjellige fagretningene ble etter hvert ganske tydelig. Med de tydelige linjene kom helhetsforståelsen og sist, relevansen til arbeidslivet. Plutselig var ikke problemet lenger hva jeg skulle bli, men hva jeg skulle velge i det hav av jobbmuligheter som åpenbarer seg for en med økonomisk-administrativ utdannelse.

Etter en forholdsvis generell bachelorgrad var tiden inne for å ta et nytt valg, mastergrad. Først da skulle jeg oppdage det virkelige mangfoldet innenfor den økonomisk-administrative retningen. Etter å ha brukt litt tid på å innse at jeg ikke utelukket det ene ved å velge det andre, og at det fantastiske ved en master i økonomi og administrasjon er bredden graden representerer, begynte jeg på master i «International Marketing and Management» ved Handelshøyskolen i København. Der gikk jeg i to år, og samtidig som jeg fortsatt ikke hadde utelukket noen retning innenfor arbeidsmarkedet, begynte jeg likevel å forstå hva jeg kunne tenke meg å jobbe med..

Jeg havnet her i Econa, og selv om jeg foreløpig verken er kulturminister eller journalist, så vet jeg at jeg med min utdannelse i alle fall ikke har lukket noen dører på veien.

Hold alle dører åpne du også, bli økonom!

Relaterte artikler

25.08.2021
Direkte talt