Johanne fikk utsatt oppstartsdatoen i ny jobb – er dette lov?

Johanne Fredslund Dølvik skulle egentlig ha startet som konsulent i Knowit Insight til høsten. Men på grunn av Coronaviruset har det blitt utsatt til januar 2021. Dette er en situasjon mange nyutdannede økonomer har havnet i.

- Det er så klart kjedelig å få utsatt oppstart når man har gledet seg lenge til å begynne å jobbe fulltid. Jeg tror mange nyutdannede gleder seg til å få satt teori ut i praksis, men vi forstår også situasjonen da dette er en felles dugnad, sier Johanne.

Avhengig av samtykke

Econa har den siste tiden fått flere henvendelser fra unge medlemmer som er i samme situasjon som Johanne. Fredrik Riise, advokatfullmektig i Econa, synes det er bra at de tar kontakt for å få råd.

IMG_1165- Arbeidsgivers mulighet til å utsette oppstarten til arbeidstaker ensidig er begrenset. Det letteste for arbeidsgiver er å få arbeidstakeren til å akseptere utsettelsen. Når partene er enige om en utsettelse vil ny avtale erstatte opprinnelig avtale.

- Selv om arbeidsgiver kan gi uttrykk for at utsettelsen er bestemt, er arbeidsgiver i de fleste tilfeller avhengig av et samtykke, fortsetter han.

Saklig grunn?

Under normale forhold vil Econa være tilbakeholdne med å gi råd om å akseptere utsettelse av oppstartstidspunkt. Men Coronaviruset har skapt såpass mye usikkerhet i markedet. Alle medlemmer bør undersøke om utsettelsen er av saklig grunn.

- Om arbeidsgiver kan gi gode og saklige svar, så er mitt råd å akseptere utsettelsen. Er du usikker må du kontakte oss for hjelp, sier Riise.

Johanne Fredslund Dølvik er svært fornøyd med hvordan sin kommende arbeidsgiver har taklet situasjonen. Knowit Insight var tidlig ute med informasjon og har hatt en god dialog hele veien.

- De har vært utrolig flinke i prosessen. Jeg ble også oppringt av avdelingslederen som ville høre hvordan jeg tok nyheten, og hva de kunne gjøre for å hjelpe til, forklarer hun.

Les også: Undersøk følgende punkter før du aksepterer utsettelse

Skal benytte seg av situasjonen

Johanne Fredslund Dølvik slang seg fort rundt da hun fikk beskjeden. Nå skal hun bruke det kommende halvåret til å styrke sin kompetanse.

- Jeg kontaktet flere virksomheter om muligheten for seks måneders internship. Jeg er nå i intervjuprosess med et par stykker. Om dette ikke går i boks tenker jeg å ta noen enkeltemner innenfor IT.

Kristin ØlbergKristin ØlbergKristin Ølberg, karriererådgiver i Econa, synes Johanne har taklet situasjonen på riktig måte. Det å skaffe seg erfaringer på tvers av fagområder er veldig bra i det lange løp.

- De som er mest attraktive på arbeidsmarkedet er de som er lærevillige og tar regi på egen karriere og jobb. Selv om man har vært uheldig som i denne situasjonen, så liker jeg godt at en er aktiv og ser muligheter og ikke begrensninger, sier Ølberg.

En café i Lofoten eller strikking?

Johanne oppfordrer alle som er i samme situasjon om å bruke resten av året godt.

- Man kan jo vurdere å utforske muligheter som ligger utenfor sitt fagområde, som for eksempel å jobbe på en DNT hytte eller flytte til Lofoten for å jobbe på café. Det kan godt hende jeg finner meg en ny hobby, som for eksempel strikking, avslutter Fredslund Dølvik.

Medlemsfordeler for deg som er ny i karrieren

Ikke medlem? Meld deg inn i dag!
Econa er foreningen for økonomer og økonomistudenter.