Norske kvinner taper ti millioner på å få barn

Econas ferske lønnssatistikk viser at kvinner taper ti millioner på å få barn. Econa mener permisjonstiden er avgjørende. – Permisjonen må ikke bli en tid i isolasjon, sier administrerende direktør i Econa, Nina Riibe. Hun anbefaler også å velge bort arbeidsgivere som ikke betaler full lønn i permisjonstiden.

Nina Riibe, administrerende direktør i Econa

Lønnsundersøkelsen viser at Econas medlemmer stort sett har lik lønn for likt arbeid. Men i 30-årene når mange får barn, rykker mennene fra. I denne perioden har menn de største lønnshoppene, mens lønnsveksten for kvinner er moderat. Fordi kvinnene aldri får tettet dette gapet, vil en mann på 62 år ha tjent i snitt ti millioner mer enn en kvinne på samme alder.

– Dette viser tydelig at permisjon er et hinder for kvinners lønnsutvikling. Nå må arbeidsgivere, mødre og fedre ta grep. Derfor lanserer vi konkrete tiltak både rettet mot arbeidsgiver og mot arbedstakerne selv, sier Nina Riibe.

Tiltak mot lønnstap ved permisjon

tiltak nettsidetiltak nettside

Last ned tiltakslisten her (pdf)

8425 medlemmer har svart på årets lønnsundersøkelse, og det er ny rekord. Tusen takk til alle som har bidratt til at lønnsstatistikken blir et enda bedre medlemstilbud!

Lurer du på du bør tjene? Sjekk Econas lønnskalkulator!