Reisebrev fra Tyskland

Man kan høre og lese mye om hvor lurt det er å studere i Tyskland. Om hvor mye norsk næringsliv trenger personer med kunnskap om tysk språk og arbeidskultur. Samtidig sier disse artiklene sjelden noe om hvordan det er å være student i Tyskland. Det ønsker jeg å gi et inntrykk av i dette blogginnlegget, gjennom å fortelle om mitt opphold i Berlin.

Mitt navn er Sindre Bråtebæk, jeg er en av Econas studentrepresentanter ved Trondheim Økonomiske Høgskole og jeg valgte å ta hele 2. året av min bachelorgrad i den tyske hovedstaden. Byen med mengder av historie, men også byen i stadig forandring. Berlin er en enorm by og det å komme fra lille Trondheim til en by med 3,5 millioner innbyggere var en stor forandring. En spennende forandring! For selv om det intime studentmiljøet hjemme i Trondheim er fantastisk, er det noe eget ved å bo midt i en pulserende metropol. Alle de forskjellige menneskene, de spennende bydelene og alt som skjer overalt til enhver tid, gjorde at tiden gikk utrolig fort!

Det er rundt 150 000 studenter i Berlin. Disse er fordelt på mange skoler. Skolen jeg gikk på heter Berlin School of Economics and Law eller Hochschule für Wirtschaft und Rechts som det heter på tysk. Der går det rundt 9000 økonomi- og jusstudenter, hvorav i underkant av 5000 holdt til på min campus, som var økonomiavdelingen. Skoleopplegget i Tyskland, er litt annerledes enn hjemme. Jeg hadde 6-7 fag hvert semester, hvor hvert fag stort sett var på 5 studiepoeng. Det var mer fokus på presentasjoner og arbeid underveis i Tyskland enn  hjemme i Norge og de avsluttende eksamenene teller dermed mindre og er noe kortere. Mine fag var stort sett på engelsk, med noen unntak, men tysken kom seg veldig raskt likevel. På forhånd trodde jeg ikke skoletysken var mye til grunnlag, men der tok jeg feil. Allerede fra start gikk det fint å holde samtaler med tyskere. Ordforrådet var naturligvis ikke på topp, men det kom fort!

Det var hele 200 utvekslingsstudenter ved min avdeling og skolen lagde arrangementer og utflukter hele tiden. Jeg kan nevne kort: Båtturer i sentrum langs elven Spree, rundturer i byen med guide (det var mye å se der, det kan alle som har vært i Berlin skrive under på), omvisning i Riksdagen, utflukter til andre omkringliggende byer, etc. Som sportsidiot kan jeg også nevne at jeg satt med blandede følelser da Hertha Berlin knuste Ståle Solbakkens Köln hjemme på Olympiastadion foran 70 000 elleville fans. Stemningen var det ingenting å utsette på! 

Selv om skolen var flink til å koble oss utvekslingsstudenter sammen, hadde jeg satt meg et mål på forhånd: Jeg skulle jobbe knallhardt for å få så mange tyske venner som mulig. Det var det jeg var der for. Få inn tysk kultur, tysk språk og ikke gå i den trygge utvekslingsstudentfella som man fort kan gå i når man stort sett har norske og engelsktalende venner. Å komme innpå tyskere var ikke noe problem! For det første reiste jeg alene, så jeg hadde ingen nordmenn i den nærmeste omgangskretsen og for det andre er tyskere utrolig åpne! De tar kontakt, inviterer deg med og er generelt utrolig imøtekommende. Det er godt å vite hvis du leser dette og vurderer å ta en grad eller et par semester i Tyskland. Om du i tillegg nevner noe om norske fjorder og fjell er de fullstendig solgt.

Berlin bærer på en utrolig spennende historie. Omtrent hvor enn du går finner du spor etter fortiden. Jeg husker spesielt en episode hvor vi parkerte leiebilen på en helt normal parkeringsplass. Trodde vi. Det viste seg at 15 meter rett under føttene våre, tok Hitler selvmord i bunkeren sin… Det er ikke hverdagskost. Det blir mange inntrykk når man er på utveksling. Foruten å bli kjent med sin egen by er det en kjent sak at utvekslingsstudenter benytter anledningen til å reise og oppleve mye. Tyskland ligger i hjertet av Europa og reiseavstandene er korte. Det ga gode muligheter for fine helgeturer rundt omkring. All denne reisingen, kulturen, språket og alt det andre som følger med, gir tyske utvekslingsstudenter en uvurderlig totalpakke som ikke bare en selv får et enormt utbytte av, det er og en pakke som næringslivet setter stor pris på. Og hvor flott er ikke det, når man gjennom hele reisen har det utrolig gøy? 

Som jeg håper du har forstått er Tyskland et flott land å studere i. Da er det jo veldig synd at færre og færre velger å studere hos en av Norges største handelspartnere. Med tiden har det oppstått et etterspørselsoverskudd, som vi økonomer kaller det. Og det må tettes. Nå har riktig nok trenden snudd og kanskje har norske studenter fått øynene opp for Tyskland som studieland igjen. DN skrev tidligere i sommer om nettopp dette. Det kan du lese mer om i denne lenken.

Vi får håpe at trenden har snudd permanent. Jeg anbefaler i hvert fall et opphold i Tyskland på det varmeste.

Auf wiedersehen,

Sindre

Relaterte artikler

25.08.2021
Direkte talt