Se min hybel, så vil du forstå hvem jeg er

Du skal bli student, du skal flytte for deg selv, du skal finne ut hvem du er, du må tenke sjæl, og du går en fantastisk tid i møte. Å bo på hybel, dele leilighet eller være en del av et kollektiv er de første mer eller mindre famlende skrittene mot et sivilisert liv. Ja visst har du tak, vegger, vinduer og dører, strøm, vann og bredbånd – men du er likevel i tilværelsens jungel. Du har kanskje én fot på trygg grunn, men den andre danser mellom heseblesende eksamensjag og skyhøy frihetsfølelse. Som om du har tatt lappen, men fortsatt sliter med å finne vindusviskerne.

Hvordan har Jon Heine Toftegaard fra NHH det der han bor – og hvorfor er det akkurat slik?

ROM FOR TOLKNING: Hvis dette bildet hadde vært en del av Statens kunstutstilling, Høstutstillingen, hadde det kanskje fått tittelen «Gråtende maleri, smilende menn». Her er det rom for de store tolkningene. Hva skjer på tv-skjermen – har Jon Heine lest Wonderboy om råskinnet Christian Von der Hall? Hvorfor har bildet av den gråtende gutten fått en så sentral plassering? Magnus Sommer i bakgrunnen har beina på bordet. Hvorfor? Legg også merke til kaffekoppen, som vitner om at Jon Heine synger i koret Svæveru’. I korets statutter fremkommer det blant annet at husstanden med flest kormedlemmer må ha minst to kitschbilder i «Gråtende sigøynerpike»-sjangeren.

Saft_chilliSAFT OG KNIV: Hvis man ser på dette bildet, kan man lett tenke på hovedpersonen i «American Psycho» eller andre menn med bestialske hensikter. Men så ser man flasken med saft: godt, fornuftig, tørsteslukkende. Og ikke minst den koselige, lille kniven. Sweet chilli-sausen, som vitner om variert kost og en fornemmelse av kos, varme og sympati.

 

RomROM FOR BØLGER: Et soverom kan si mer enn tusen ord. I den svarte bagen ved sengen er det to surfebrett, og bak dem kan man skimte en skitupp fra et par toppturski. Brettet med Redbull ble brukt som skyts da kaffe ikke gjorde susen og eksamen nærmet seg. Bildene på veggen vitner om Jon Heines forkjærlighet for Biarritz, Bilbao, bølgene og om en gryende kunstnysgjerrighet. Blomsterkransen kommer fra et fadderarrangement, og ikke Hawaii. Det uåpnede NHH-monopolspillet kjøpte han på tilbud – og den tomme rødvinsflasken ble tømt til en god middag.

 

KjøleskapKJØLESKAPETS BETROELSER: Jon Heine har den nest øverste hyllen. Skimter vi et stykke parmesan og et glass Dijon-sennep? Dobbel dose Drømmelett-rømme og rester av en middag møysommelig oppbevart i en boks vitner om kontroll.

— Vi låner jo litt mat av hverandre og lager gjerne fellesmiddager, men litt kustus og kontroll er greit å ha, forteller Jon Heine Toftegaard.

 

Tekst: Alexander Urrang Hauge
Foto: Helge Skodvin og Knut Egil Wang

 

 

Klikk her for å bla i Magma Student

 Forside Magma Student