Studieopphold i Kina

Man kan stadig lese viktigheten av å ta et studieopphold i utlandet, forelesere sier det, næringslivet sier det og ikke minst fagforeninger sier det. Om jeg skulle dra til utlandet eller ikke var egentlig ikke spørsmålet, noe det ikke burde være for noen etter min mening. Det man bør tenke over er hvor i verden man vil reise.

Norske studenter er så privilegerte at grensen for hvor man kan dra er nesten fraværende. Hvis man spør norske studenter som har vært på utveksling om hvorfor de dro til akkurat den plassen, vil man kunne få utallige forskjellige svar. Det er akkurat dette som er hele poenget, hva vil du? Hvilke preferanser har du? Verdsetter du badetemperaturen høyere enn skolens omdømme, eller hvordan ser du på forholdet mellom geografisk plassering og læringsutbytte?

Grunnen til at jeg valgte Kina som utvekslingsland er sammensatt av flere grunner. Jeg ville utfordre meg selv, jeg ville dra til et land jeg kanskje naturlig ikke vil dra på ferie. Når jeg så på reisehistorikken min i løpet av mine 22 år og ser at harryhandelen til Sverige er på toppen av lengre turer skjønte jeg at nå bør jeg gripe muligheten til å få reise.

Jeg snakket med mange studenter som har dratt til blant annet USA, Spania og Australia. Alle sier de har hatt et topp opphold og har anbefalt det på det sterkeste, men likevel var jeg ikke helt bitt av basillen til noen av disse landene. Jeg ville noe mer, noe unikt som jeg kunne se tilbake på og være stolt over. Jeg måtte komme meg ut av komfortsonen, noe som skjedde  overraskende raskt da jeg ankom Kina.

Å poengtere viktigheten av Kina i verdensøkonomien og som handelspartner for Norge er noe jeg ikke skal bruke mye plass på. Alle vet det, de har vært viktige og store i lang tid, og vil mest sannsynlig ha verdens største økonomi innen 10 år. ”Ingenting kommer gratis” er et uttrykk som jeg tenkte over, hva har gjort Kina til det landet det er i dag, hvilke grep har de gjort, hvordan er samfunnet bygd opp, hvordan kan et land som er en kombinasjon mellom kommunisme og sosialisme fått hele verdens øyne på seg? Det var akkurat dette som gjorde meg nysgjerrig, jeg ville prøve å forstå og lære mer om dette.

Skolen jeg gikk på var i byen Changchun, nordøst i Kina. Der bor det 7 millioner mennesker, noe som er ufattelig mange sammenlignet med min oppvekstby på tjue tusen. Man kan si at jeg ble tatt godt imot, i hvert fall oppmerksomhet. Med et hode høyere og den eneste hvitfargede i hele byen var det noen underlige blikk jeg fikk. Det tok ikke lange tiden før det var noen som spurte om de kunne ta bilde, de trodde kanskje jeg var en filmstjerne. Studiemessig var det som om å komme tilbake til videregående skole. Jeg forsto kjapt at kommunikasjon mellom foreleser og elev var enveis, med hjemmelekser hver dag. Vi var seks personer i språkklassen, landene som var representert var Sudan, Syria, Kongo, Nigeria, Kyrgyzstan og Norge. Man kan si at det var et kultursjokk ut av dimensjoner.

Å lære språk har aldri vært min kopp te, men her var det ikke noe valg. Av alle de kineserne jeg prøve å snakke med, var det rundt fem stykker som snakket engelsk. Man ble hjelpeløs uten å kunne snakke kinesisk, dette hadde tydelig min foreleser forstått og vi hadde derfor tester og prøver i kinesisk hver dag klokken 8 om morgenen. Med begrenset ordforråd i starten ble resultatet av at jeg skulle prøve å imponere i muntlig kinesisk at jeg hadde takket jeg til å spille badminton hver søndagsmorgen med læreren, heldigvis en snill konsekvens av begrenset kunnskap om språket.

I økonomiklassene var jeg den eneste eleven. Her var det til dels toveis kommunikasjon mellom meg og foreleser. Det var i disse kursene jeg virkelig kunne få vite mer om Kina og deres samfunn, økonomi og kultur. Jeg brukte hver mulighet jeg hadde til å spørre og undre, og de delte med glede deres kunnskaper og meninger. Det var akkurat denne kunnskapen jeg ville vite mer om, og som jeg synes er utrolig spennende.

Nå i ettertid ser jeg at jeg har blitt som alle de andre som har vært på utveksling, jeg anbefaler varmt å dra til Kina og kan garantere at du vil få et flott opphold. Som nevnt i innledningen så er det uansett opp til deg som student å velge å dra til den plassen du har mest lyst til, ikke la deg styre av noen andre! Et tips jeg bruker å gi alle andre er at det beste du gjør er å dra alene, det høres muligens sært ut, men skal du virkelig skaffe deg nettverk og komme deg ut av komfortsonen vil jeg på det varmeste anbefale å dra alene, du vil se verdien av det relativt kjapt når du drar ut, og ikke minst i ettertid.

Vurderer du å reise på utveksling til Kina? Martin er tilgjengelig for spørsmål på martinlaukvik@gmail.com

Relaterte artikler

25.08.2021
Direkte talt